Konflikter er en uunngåelig del av organisasjonslivet, men hyppighet og alvorlighetsgrad kan dere styre med god forebygging og håndtering.

5 råd for å unngå og forebygge konflikter i organisasjonen

  1. Åpen kommunikasjon: Opprett en kultur der åpenhet og ærlighet verdsettes. Oppmuntre medlemmer til å uttrykke sine meninger og bekymringer på en respektfull måte. Dette kan redusere misforståelser og bidra til å løse problemer før de eskalerer.
  2. Aktiv lytting: Når konflikter oppstår, er det viktig å praktisere aktiv lytting. Dette innebærer å gi full oppmerksomhet til den som snakker, anerkjenne deres følelser, og forsøke å forstå deres synspunkt før man responderer. Dette viser respekt og kan bidra til å finne felles grunnlag.
  3. Kartlegging og retningslinjer: Prøv å kartlegge hva slags konflikter som typisk kan og vil oppstå i deres organisasjon. Etablere retningslinjer for hvordan konflikter skal håndteres. Dette inkluderer trinnene som skal tas og hvem som skal involveres i en løsningsprosess. Det er en fordel at retningslinjene er kjent for alle medlemmer, det gjør det lettere å handle og gripe inn. Dette kan også legges inn i vedtektene til foreningen som endel av grunnlaget alle medlemmer må godta for å være medlem.
  4. Opplæring og trening på konfliktløsning: Hvis det er stor sannsynlighet for konflikter kan oppstå i deres organisasjon kan det være forebyggende i seg selv og tilby kurs eller workshops i konfliktløsningsteknikker. Dette kan utstyre medlemmene med ferdigheter som empati, forhandling og problemløsning, som er essensielle for å løse konflikter som oppstår.
  5. Nøytral mekling: I tilfeller der konflikter ikke kan løses internt, kan det være nyttig å hente inn en nøytral tredjepart. En slik ressurs kan tilby et nytt perspektiv og hjelpe til med å finne løsninger som er akseptable for alle involverte.

Hvis dere følger og implementerer disse 5 rådene vil det både forebygge konflikter og gjøre det lettere å løse dem når de oppstår.

Det kan være greit å ha et godt system for vedtekter, kommunikasjon og deling av dokumentasjon. SmartOrg har et ryddig system for dette.

SmartOrg-garantien – få inn mer i kontingent!

Med SmartOrg blir det mye enklere å få inn kontingenten fra dine medlemmer. Vår løsning gjør at medlemmene kan betale via Vipps eller kort enkelt fra mobilen, og du som styremedlem har full kontroll på hvem som har betalt og hvem som trenger et ekstra dytt. Innmelding...

Grendelag drives bedre med SmartOrg

GrendelagSmartOrg for grendelag: Effektiv administrasjon og organiseringGrendelaget er en viktig møteplass for bygda eller tettstedet. Man er ofte avhengig av ildsjeler som ønsker å utvikle nærområdet sitt. Da er det lurt å ha et medlemssystem som gjør at det blir tid...

Effektiv administrasjon av yoga-forening

SmartOrg eksisterer for at det skal være enklere å engasjere seg i foreninger og organisasjoner. Vi ønsker å ha en digital løsning som letter arbeidet for styremedlemmene i foreningene, slik at de får mer tid til det de faktisk vil drive med. Foreningens arbeid, ikke...

5 viktige funksjoner et styreverktøy eller styreportal bør ha

Styremedlem i en forening eller et sameie? Les mer om hvorfor dere bør ha et styreverktøy og viktige funksjoner en styreportal bør inneholde.

10 gode råd for bedre økonomistyring i foreningen

I denne artikkelen gir vi dere 10 gode tips og råd som vil hjelpe dere med å få bedre økonomistyring i foreningen. Her får du tips til å lage realistiske budsjetter til å administrere medlemskontingenter og håndtere utgifter, og vi vil fortelle deg hvordan du kan ta...